Logo & huisstijl

Welk type logo past bij mijn bedrijf?

Er zijn een paar verschillende hoofdcategorieën van logo’s. En wat voor jouw bedrijf toepasselijk of wenselijk is hangt samen met wat je doet, in welke markt, wat je bedrijfsnaam is en hoe de rest van je concurrentie zich positioneert. Dit is een beknopte opsomming van verschillende typen logo’s:


Een woordmerk of typografisch logo

Een typografisch logo is een logo dat bestaat uit de bedrijfsnaam of productnaam in een bepaald lettertype. Het karakter van dit lettertype wordt zorgvuldig afgestemd op de diensten, principes, karakter en uitstraling van dit bedrijf of product. Vaak worden de nodige handmatige aanpassingen doorgevoerd aan het lettertype om nét even die exclusieve aansluiting te geven van het totaal.


Een symbool of icoon-logo

Symbool-logo’s zijn vaak de logo’s die het meest vooraan staan in het menselijk geheugen. Denk bijvoorbeeld aan de schelp van Shell, de appel van Apple en de ‘swoosh’ van Nike. Wat veel mensen echter vergeten is dat dit vaak logo’s zijn die in het verleden wel degelijk naast de bedrijfsnaam stonden om kenbaar te maken hoe het bedrijf heette. Er is alleen zo veel tijd overheen gegaan en het bedrijf is zo bekend geworden dat puur het symbool al genoeg zegt.

Symbool-logo’s zijn daarom niet geschikt voor ieder bedrijf, voor iedere bedrijfsnaam of zelfs voor iedere branche. Het hangt af van veel factoren of een symbool-logo de meest verstandige keus is. Wanneer ik zelf een symbool-logo ontwerp maak ik daarom altijd een variant van het logo waar de bedrijfsnaam bij staat (een combinatielogo). Op die manier kunnen beide logo’s door elkaar gebruikt worden en blijft het symbool vanzelf hangen in het geheugen van de klant.


Een combinatie van beide (combinatielogo)

Een combinatielogo is zoals gezegd een logo dat bestaat uit de combinatie van een symbool en een bedrijfsnaam in een bepaald lettertype. Over het algemeen is het slim om het lettertype zelf binnen dit type logo niet te exotisch te maken omdat een symbool al veel aandacht vraagt in het geheel. En als het lettertype naast het symbool ook nog eens erg opvallend is gaan beide elementen concurreren om de aandacht en wordt het al snel een druk geheel. De sterkste logo’s zijn over het algemeen rustig, krachtig en zelfverzekerd. Wanneer een symbool erg geschikt lijkt te zijn voor een bedrijf maak ik meestal eerst een combinatielogo. En zodra het symbool bekend genoeg is bij de klant is het symbool ook los te gebruiken.


Een monogram-logo

Een monogram-logo bestaat uit de initialen van een bedrijfsnaam en dit type logo heeft en klassieker imago. Vroeger werd dit type logo vaak gebruikt en ook binnen wapens van oude families zie je dit type logo vaak terug. Het nadeel van dit type logo is dat -net als bij een symbool-logo- in veel gevallen de bedrijfsnaam heel bekend moet zijn voordat het logo genoeg zegt. Iedereen kent C&A, H&M of het AD.

Maar deze bedrijven komen weg met alleen hun initialen omdat het bijna iedereen wat zegt. Nieuwe bedrijven zijn onbekend. Dus in veel gevallen is het handig om kritisch te kijken naar de toepasselijkheid van een monogram-logo. En wanneer dit type logo wel het meest geschikt lijkt te zijn is het ook hierbij verstandig om een variant te maken waar de volledige bedrijfsnaam bij staat. Door vervolgens het de combinatie van het monogram en de bedrijfsnaam, en het losse monogram door elkaar te gebruiken vindt er vanzelf een associatie plaats tussen het monogram en de bedrijfsnaam in het hoofd van de klant.


Een embleem-logo

Een embleem logo is vaak een bedrijfsnaam omkaderd door een vlak of rand. Het zijn krachtige, stempel-achtige logo’s maar schaalbaarheid (hoe goed het logo leesbaar blijft op klein en groot formaat) is hierbij extra pittig omdat je werkt binnen een ‘gereserveerde ruimte’. Ook bij dit type logo is het de vraag hoe toepasselijk het is voor een bepaald bedrijf en een bedrijfsnaam. Zou je en hele lange bedrijfsnaam hebben en deze ook nog eens moeten omkaderen dan wordt het direct een lastig verhaal op bijvoorbeeld een heel klein formaat. En zelfs met relatief korte bedrijfsnamen is het soms nog creatief spelen met de ruimte-indeling om alles optimaal leesbaar te houden.


Hoe belangrijk is het ontwerp van je logo?

Je logo komt letterlijk overal terug en in bepaalde gevallen is je logo zelfs het enige wat mensen van je ‘zien’. Je logo is daarom het meest herkenbare- en daarmee het meest belangrijke- visuele merkonderdeel van je bedrijf. Het is een element dat herkenbaarheid en vertrouwen wekt bij je klant.

Je logo vertegenwoordigt jouw hele onderneming in één simpel beeld. Het is jouw stempel van kwaliteit en in zekere zin jouw stempel op de wereld. Het staat voor je ideeën, idealen en principes en is daarmee het boegbeeld van je bedrijf. Het ontwerp van een logo staat daarom ook bovenaan de lijst van een goede merkidentiteit. Er even heel goed voor te gaan zitten is daarom ook geen overbodige luxe.


Huisstijl ontwikkeling

De huisstijl is de ziel van je bedrijf en wordt gezien als de ‘visuele identiteit’ van je organisatie. Deze visuele identiteit is uitgewerkt in huisstijlelementen zoals het logo, de huiskleuren, typografie en grafische elementen. Je huisstijl bestaat uit de communicatiemiddelen (zoals je visitekaartje, je briefpapier, bedrijfskleding, presentaties etc.) waarop je visuele identiteit wordt toegepast. In feite behoren alle visuele uitingen van een bedrijf tot de huisstijl.

Huisstijl Ontwerp als dienst komt dus in dat geval na het ontwerp van de visuele identiteit. Zodra je namelijk je logo klaar hebt en je het visuele karakter van je onderneming tijdens de identity design-fase hebt uitgedacht (zoals lettertypes, kleurencombinaties, patronen, fotobewerkingen etc.).